Bilder 2024

KONSERT Med eks-vokalist i Ole Ivars, Tore Halvorsen


Årnes 

Råde trekkspill  


Bilder 2023

Julefesten

Tur Nesrevyen.

Sommer avsluttning 2022

Turen 2022                Nes Senior Cabaret


Årsmøte 2022
Årsmøte 2022

Våre medarbeidere

Det nye styret

Fra venstre. Thor Marthinussen, Anne Marie Kviserud, Roy Arne Olsen, styreleder, Berit Hissingby, Graham Nelson, Kari Brattås. (Rein Lae Solberg, ikke med på bildet)
Fra venstre. Thor Marthinussen, Anne Marie Kviserud, Roy Arne Olsen, styreleder, Berit Hissingby, Graham Nelson, Kari Brattås. (Rein Lae Solberg, ikke med på bildet)

BILDER OG TEKST 2019

Fredag 11. jan. var det underholdning av FIIN ÅRGANG og varm mat. Dessverre ingen bilder.

Fredag 25. jan: Anne Nyerrød Bruntland og Åse Bøe Saltbones: «Hans Børli 100 år». Dessverre ingen bilder.


Fredag 8. februar kom Inge Johansen til Eldrebølgen i Råde.
Hans ferske bok «Posten i Råde» dannet grunnlaget for en interessant historiebeskrivelse hvor Karlshus var et markert knutepunkt for distribusjon av post og verditransporter i gamle dager. Han tok oss med fra 1600 tallet med postombringelse til post i butikk i dag. Ansvaret var stort og bare pålitelige bønder/autoritetspersoner ble godkjent som postformidlere før postkontorene kom. Mange kjente igjen sine forfedre, og Inge hadde mange historier.
Postranet på Jonsten i 1815 var en grufull hendelse, men en tilfeldig oppklaring endte med døden for raneren. Frimerker og brevpost er Inges hobby og boken «Posten i Råde» bør være obligatorisk lesning for alle som liker historie. Vi koste oss.

Fredag 29. mars: Bjørn Steinar Meyer: «Førerkvinnen».
(Olga Bjoner fra Hobøl).

Bjørn Steinar Meyer har skrevet bok om Olga Bjoner fra Askim. 29. mars kom han til Eldrebølgen i Råde med fortellingen om «Riksrøya», som hun ble kalt under andre verdenskrig. «Norges mest forhatte kvinne».
Bondekona fra Hobøl var sentral i arbeidet med å starte Norges Bondekvinnelag i 1920 årene. Hun hadde ordet i sin makt og holdt møter og foredrag i hele Norge om likestilling og kvinners påvirkning i samfunnet. Kvinner over hele landet ble inspirert og hun ble umåtelig populær i 1920-30 årene.
Men fallhøyden var stor. Rett før krigen ble hun begeistret for nasjonalsosialismens ideer og ble en trofast tilhenger av nazismen. Dette fornektet hun ikke og ble dømt til flere års fengsel etter krigen. Mange mente hun burde ha fått dødsstraff.
Meyer fortalte levende om kvinnen som har satt ganske store fotavtrykk i vår historie, men som etter hvert hadde gått i glemmeboken.

Torsdag 11.april: Tur til Årnes.Den årlige REVYEN!

Fredag 12. april: Rein Lae Solberg: Bilder fra våre arrangementer i 2018. Ingen bilder.

Fredag 3. mai: Asbjørn Arvesen: Hvalfangerhistorien med lokale innslag.
Arvesen er godt over 90 år og fortalte levende om den norske
hvalfangsten.
Mange tidligere hvalfangere bor (har bodd) i Råde.


Fredag 10. mai: Jens Gillebo:"Hjelp til selvhjelp for Afrika". Han forteller om sin erfaring fra Afrika i forbindelse med dette prosjektet.
"Hjelp til selvhjelp"

Eldrebølgens tur til Risholmen, rhododendronøya utenfor Onsøylandet

Eldrebølgen i Råde arrangerte tur til Risholmen 28. mai.

Risholmen er ei øy beliggende like vest for Hankø, mellom Hankø og Engelsviken. Denne paradisiske øya er blitt kjent for sine store plantefelt, fire i alt, alle bestående av «utallige» slag rhododendron, (også kalt alperose, en slekt av lyngfamilien). Feltene ligger nesten bortgjemt i furuskogen. I tillegg er det mange planter ved hyttene på øya også. Mellom feltene er det gode gangveier, og de er dermed lett tilgjengelig for de fleste med noe bevegelsesvansker.

Vel tretti deltakere deltok på turen. Vi ble mottatt av Bjørn Bjerke. Han kom over fra Risholmen med sin pram med påmontert påhengsmotor. Turen over tok 3 - 4 minutter. I strålende vær oppholdt vi oss flere timer på øya, vandret rundt på de flotte gangveiene. Alle var begeistret over mottakelsen, den flotte naturen og alle de praktfulle rhododendronplantene. Inne i noen av feltene bredte det seg en herlig duft av en gul type rhododendron. Ellers lukter det lite av de øvrige plantene.

I ett av feltene står det en byste av Heddy Astrup. I tillegg, og det var en spesiell opplevelse for oss fra Råde, står en inngravert stein pålydende: «TAKK FOR OSS. RÅDE HAGEBRUKSLAG 8.6.1970». Ved Bjørns hytte er det satt opp flotte benker og anlagt en grill. Her grillet en del av oss, og ellers nøt vi medbrakt mat og drikke med nydelig utsikt over sundet og fastlandet.

Det var Heddy Astrup, som i 1950-årene kjøpte Risholmen og anla, bl. a. med hjelp fra Norges Landbrukshøyskole, dette flotte arboretet bestående av, i dag, over tusen rhododendronplanter.
Risholmen er åpen for publikum, men alle som ønsker å besøke øya, må kontakte oppsynsmann Bjørn Bjerke for å bestille frakt over. Bestilling må foretas med ham tidlig på vinter/vår. Han tar imot store og små grupper. (Det er allerede for sent å bestille tur inneværende år).
Se NRK Østfolds program: nrk.no/ostfold/denne øya.

Roy Arne Olsen


Bilder tatt av Tordis Hellem 

Tur til Dalen og Telemarkskanalen, 6-7. juni.

Hotellet har en historie som ble fortalt av verten, Minner mest om et spøkelseshotell i engelsk krim av Agatha Christie.
Prisene i baren var dessverre ingen spøk. Kr 155,- for en flaske lokalbrygget øl.

Dagen etter var det tur på Telemarkskanalen med Victoria.


SOMMERFEST 2019    

 FREDAG 14. JUNI VAR DET SOMMERFEST PÅ BØNDERNES HUS I KARLSHUS. "SPRUDELVASSER" SPILTE TYROLERMUSIKK OG DET VAR OGSÅ ALLSANG. CA 90 DELTAGERE KOSTE SEG MED MAT OG MUSIKK. RÅDE VOCALIS STOD FOR SERVERINGEN OG MATEN VAR SOM VANLIG FRA HAUGETUN CATERING. ET VELLYKKET ARRANGEMENT


OPPUSSING AV KAFELOKALET

Sommeren 2019 mente styret at kafelokalet var så nedslitt at det måtte pusses opp. Dessuten ble husleien satt opp betraktelig. Styreleder tok kontakt med utleier og fikk til en bra avtale med dem: Utleier pusset opp møtesalen, la nytt gulv, malte og reparerte tak og vegger samt bekostet ny varmepumpe.
Eldrebølgen satte inn nytt kjøkken og utbedret skilleveggen med ny utsalgsdisk etter tegninger.

Huseier ble ferdig med sitt prosjekt i begynnelsen av august. Styreleder, Roy-Arne, Graham Nelson, Jens Gillebo og Hellen Bjørnli satte i gang med innkjøp og montering. I monteringsarbeidet av skap deltok også Hans Kristian Wæraas og Herleiv Hansen. Det ble mye arbeid som ble utført gratis. Rørlegger og elektriker måtte selvfølgelig betales.
Arbeidet var nesten ferdigstilt til åpningen, mandag 30. september, også med nytt møblement.



En takk til Graham for bildene!

Fredag 4. oktober var første fredag med varm mat etter oppussingen. Fullt hus! Musikk og allsang ved Einar Solem.


Lørdag 19.okt. Dagstur til markedet i Baldersnâs, Sverige. (foto: Roy Arne)

Turen startet i øsende regn som forfulgte oss hele veien fram .70 deltakere var allikevel i strålende humør.
Stopp i Ed for å handle på polet. Her fikk" røykerne" ikke kjøpt storpakker med sigaretter, og derfor ble tilbaketuren lagt om Svinesund handelsområde.
Der ble det handlet både snop og sigaretter.
På Baldersnæs fikk vi servert svensk lunsj som smakte utmerket.
Etter lunsjen ble det avsatt god tid til handling på bodene. Her hadde både lokale og ikke-lokale et vell av varer å tilby.
Stive priser ville noen hevde, men kvalitet og førsteklasses hjemmelagde produkter koster.
Meldinger i etterkant ga klar beskjed om vellykket tur.
Roy Arne

Fredag 25. okt: Johannes Haugan viser bilder fra tulipanparadiset, Keukenhof i Holland. Stemningsfullt med musikk!

27.oktober: Søndagsmiddag med koldtbord fra våre verter, Aasne, Eva og John. Veldig flinke!

Fredag 8 november åpnet julebasaren. Det var også siste trekning av fredagsbasaren.
Roy-Arne benyttet anledningen til å takke "kjøkkengjengen". Eva, John og Aasne.


«RÆBBEN»
Fredag 15. november kom Eigill Tangen til Eldrebølgens kafe og fortalte om RÆBBEN. Han viste bilder fra gamle dager i området som i dag er bedre kjent som Åkebergmosen ved Missingmyr, helt øst i kommunen mot Tune i Sarpsborg.
Eigill fortalte levende om livet og personer/familier og viste bilder. Gamle militære kart viste steder som i dag ikke er kjent. Kafèen var full av personer og eldre som hadde hatt eller hadde et forhold til området. Råde har en spennende fortid som Eigill vet å formidle.
Han hadde med seg boken om Ræbben. Den handler om historier fra stedet, ledsaget av bilder fra gamle dager. En riktig kunstskatt.


Fredag 22.nov skulle juletreet tennes av en av prestene.
Det ble utsatt og Roy-Arne prøvetente treet og leste en julenovelle av Rolf Wesenlund.

Fredag 29.nov kom Per Willy (Pelle prest) og tente treet. Han spilte gitar og vi sang julesalmer.


Onsdag 4.12 var det et møte på Kafeen med Ordfører, Rådkvinne og representanter fra DNT Vansjø.
De hadde hjulpet til med renovering av kafeen.
Øyvind Kjærnes fra DNT Vansjø overrekte en bok om Vansjø.


Onsdag 4.12 kl 1700 var det trekning på julebasaren. Hovedgevinsten var en tur for 2 med Colorline til Kiel.


JULEBORD
Fredag 6.12. 2019 var det julebord på Bøndernes hus. Næremere 90 deltagere.
Mat fra Rygge Catering. Råde Vocalis serverte og Fredrikstad Barber Boys underholdt.

12. 12. 2019 var det julebord på kafeen for de som jobber frivillig. Over 40 deltok og alle fikk en liten julegave.
En stor takk til alle som jobber frivillig.

BILDER OG TEKST 2018

Fredag 2. feb: Rune Aae: «Fiskeørn fra Østfold til Sveits og Afrika».
Det var et fremragende foredrag med lysbilder og vi satte stor pris på det.

Fredag 16. feb: Rita Snobel, Movar: Orientering om kildesortering/gjenvinning.


Fredag 2. mars holdt Torill Stokkan et foredrag om "Tante Karen, kvinnen bak Edvard Munch

Søndag 18 mars ble det et herlig koldbord istedet for middag. Alle var fornøyd!

Fredag 13.4 fortalte Anne Marthe Bye om kornsorten Dugabygg. Bygg er den kornsorten som har vært dyrket lengst i Norge. Dygabygg er en ny kanadisk sort som er mere næringsrik, forebygger kolestrol og inneholder viktige antioksidanter. Vi fikk alle smake på grøt fra dugabygg.

Tirsdag 17.april reiste vi til Nes Kulturhus på Årnes og så kabareten "SOMMERFLØRT".
Det ble veldig morsomt med Fridtjof på mopeden med høna.
På hjemveien spiste vi middag på Olavsgård.

GRAHAM NELSON SAMMEN MED NOEN AV AKTØRENE OG FORNØYDE TILSKUERE FRA ELDREBØLGEN 

Eldrebølgen i Råde dro på busstur til Indre Østfold, tirsdag 29.mai. Turen var først og fremt et besøk på Spydeberg gamle prestegård og den nyrestaurerte haven fra 1700 tallet. Haven ble rekonstruert etter gamle tegninger og innviet 14 august 2014. Kronprinsen og Mette Marit var da tilstede.
Haven ble anlagt av Jacob Nicolai Wilse, prest og naturviter, som på den tiden hadde et stort europeisk nettverk, bl.a. med Carl von Linné, svensk lege, zoolog og botaniker.
Selve prestegården inneholder historie i hver vegg og krok. Prins Christian Frederik holdt møte her i 1814 for å bestemme Norges videre skjebne. Så dro de til Moss og Mossekonvensjonen ble en realitet. Eldrebølgen fikk servert en lunsj i denne historiske salen. Et minne for livet.
Så gikk turen videre til Havnås gamle skole og Askim bærpresseri i det varme været. På bærpresseriet var det kaldt drikke, noe som gjorde hjemreisen mere behagelig. En takk til Berit Hissingby som hadde lagt opp turen.

LEKTOR ULF STORHAUG FORTALTE OG VISTE OSS PRESTEGÅRDEN OG OMGIVELSNE 

Fredag 15. juni: Sommerfest på Bøndernes Hus kl.1700. Bilder fra festen med 120 deltagere.

ANKOMSTSENTER ØSTFOLD - RÅDE
Fredag 24.9 kom UDI sin stedlige representant Knut Jostein Berglyd til Eldrebølgen i Råde og orienterte om Ankomstsenter Østfold på Råde som tar imot asylsøkere.
Det ble opprettet i oktober 2015 i Smart Clubs gamle lokaler og gjort til et nasjonalt ankomstsenter i 2016. I 2015 kom det over 31.000 asylsøkere til Norge og ca. halvparten av disse kom gjennom ankomstsenteret på Råde. Asylstrømmen har vært sterkt nedadgående og de to siste årene har det vært i overkant av 3.500 i året. Ved ankomstsenteret må de gjennom en sikkerhetskontroll, id fastlegging, tuberkulosesjekk og nødvendig helseoppfølging. I tillegg får de selvsagt en seng å sove i og fire måltider til dagen.
Ankomstsenter Østfold har blitt oppgradert med eget lite «sykehus», legevakt, moderne dusjer og toaletter, samt en avdeling for politiet. Det har vært mange besøk av politikere og ikke minst av kongen og dronningen. Ankomstsenteret har satt Råde på kartet ifølge Berglyd.
Det var i begynnelse noe skepsis til etableringen, men Rådes befolkning har ikke hatt noen problemer med asylsøkerne i perioden. Derimot har senteret skapt mange arbeidsplasser i kommunen. Det hele har vært en vinn - vinn situasjon

Seniorkaféen i Karlshus er alltid et hyggelig sted for de eldre og alle andre som måtte besøke oss. Den drives av frivillige som arbeider gratis.
Noen fredager har vi foredrag, musikk og allsang, samt åpen talerstol, .....og alltid varm mat!

Eldrebølgen til fjells
Tirsdag 18.9. satte 44 forventningsfulle eldre fra Råde seg i bussen på vei til Gol og Golsfjellet. Den årlige fjellturen med høstfarger og god mat var i gang. Pers Hotell hadde satt opp programmet og neste dag gikk turen til fjells, nærmere bestemt rundt Tisteleia til Ulsåkstølen ved Skogshorn. Orientering om stølsdrift og lunsj med «hallingmat». Videre til Hemsedal og skisenteret der. Været var fint og sikten ubegrenset i det vakre fjellpartiet. For et anlegg; må vel være Norges største alpinanlegg. Her produserer man sikkert verdensmestere i alpinsporten.
Bussturen i fjellheimen ble en rik opplevelse med farger og fjell. Sauer, geiter og kuer beitet i det grønne graset. Noen påstod de hadde sett lamaer!
Ettermiddagene og kveldene gikk med bading, gode middager og noen våget seg ut på dansegulvet. Hallingkast ble litt for vågalt i vår alder. Gode og dårlige vitser påkalte det ene latterbrølet etter det andre.
Torsdag var det hjemreise via Glassverket på Hadeland. Omvisning i fabrikken og glasshuset med guide var imponerende. Glassblåserne viste produksjon av glass og de kunne sitt fag. Ikke mange visste at det tar mange år i faget for å bli en god glassblåser.
Besøket ble avsluttet med lunsj, og turen hjem ble beriket med noen saftige vitser fra hallingdølen som kjørte bussen.

Livet i Hissingbydalen

Fredag 28 sept kom historikeren Eigill Tangen til Eldrebølgens Seniorkafe i Karlshus. Han skulle fortelle oss om livet i Hissingbydalen, og det gjorde han med stor innlevelse. Hissingbydalen høres kanskje ut som et sted i Donald Ducks tegneserier, men det ligger riktig nok syd i Råde.

Stedet er et bortgjemt kulturlandskap med få beboere i dag. Men det har ikke alltid vært slik. Eigill forteller oss om plasser og viktige personer som har hatt tilknytning til stedet.

Nordlendingen Marinus Johnsens innholdrike og flakkende liv i nær fortid (1883-1967) fasinerte oss alle. Han var forut for sin tid med bil og en del stormannsgalskap.
Russeren Iwan Kursenkos flukt som til slutt endte i Hissingby og norsk statsborgerskap var en dramatisk historie. Han tok sitt liv i 1980. Og det var flere historier.

Kafeen var fullsatt og det er riktig å si at han kom til sine egne. Engasjementet blant de eldre frammøtte var stort.

En stor takk til Eigill Tangen



ELDREBØLGEN ER TIDLIG UTE MED TENNING AV JULEGRAN

Allerede 23. november tenner Eldrebølgen i Råde julegranen i kafeen. Den populære lokale presten, Per Willy (Pelle), tok med gitaren og julesanger.
Slikt blir det stemning av, spesielt når musevisa synges. Grana tennes tidlig fordi kafeen holder stengt i julen.
Julebasaren er godt i gang med mange fine gevinster fra snille sponsorer i Råde.

JULEBORD, FREDAG 7. DESEMBER 2018. CA 80 STK

TIRSDAG 11. DESEMBER ARRANGERTE ELDREBØLGEN JULEBORD
FOR DE FRIVILLIGE PÅ KAFEEN.


BILDER FRA ARRANGEMENT OG TURER I 2017

Fredag 3. feb: Tema: Lars Ole Klavestad kommer og forteller fra
sin nye bok «Fra Fredagshølet til Isegran». Kaféen.

NY MINIBUSS FOR DAGHJEMMET I RÅDE
Før påske anskaffet kommunen en ny buss for kjøring av brukere til PIGRI (Daghjemmet).
Bussen er tilrettelagt for transport av friske og delvis funksjonshemmede til PIGRI, hvor brukerne engasjerer seg i diverse aktiviteter. Dette er en viktig funksjon for mange av kommunenes innbyggere. Eldrebølgen i Råde har frivillige sjåfører som kjører bussen hver hverdag i uken unntatt fredag. De henter brukerne hjemme og returnerer de etter endt opphold på PIGRI.
Graham Nelson er nestleder i Eldrebølgen (EBIR) og fullroser den nye bussen. Han koordinerer den frivillige kjøringen og har 8 sjåfører til disposisjon. De er alle glade for nyanskaffelsen og de gjør en stor innsats for kommunen. Ny buss og glade sjåfører skaper gode følelser hos lederne på PIGRI og hos brukerne. En vinn-vinn situasjon.

RAPPORT FJORDCRUISE 24.5-26.5
Råde-Langesund-(Hirtshals-Stavanger)-Bergen Bergen-Hardangervidda Kultursenter -Råde
Innsjekking Bergensfjord i Langesund og fordeling av lugarer. Bra.
Bergensfjord seiling til Bergen. Middag/Buffet eget rom. Bra.
Buffet, lang kø, mange frekke tyskere, litt kaos.
Henting av mat burde vært organisert i puljer. Eldrebølgen var en gruppe/pulje som kunne ha gått tidligere eller senere enn tyskerne.
Bra underholdning og musikk. Svak barkeeper som ertet på seg kundene. (Burde vært skiftet ut)
Bergen kl 1230: regn, ankomst en time tidligere enn annonsert.
Kl 1310: Rommene ikke klare. Måtte vente over en time i en uegnet/liten resepsjon. Mye frustrasjon. Ikke mat eller åpen bar, ikke sitteplass til alle. Noen gikk ut i regnet for å spise på kafé.
En planlagt tur til Ole Bulls Hus måtte avlyses på grunn av ventingen på rommene. Sjåføren var meget hyggelig og tok oss med på en rundtur i Bergen i bussen. Bra
Rommene var bra. Middagen kl 1930. Buffet for bare oss: bra. Klager på maten, og ikke nok mat til alle. (Andre gjester forsynte seg av vår buffet!)
Hotellet beklaget senere at vi måtte vente. (Notat og en sjokolade til alle)
Frokost: bra
Avreise buss kl 1000. Bra. Fin tur innom Vøringsfossen (og en annen foss som vi kunne gå bak.).
Ved utkjøring fra Fossli (Vøringsfossen) forhindret vår sjåfør en alvorlig møteulykke med to privatbiler. Hans snarrådighet med bremsen var meget godt gjort.
Turen tilbake gikk på riksveg 7 over vidda med sol og snø. Vakkert. Hardangervidda Natursenter ble en fin opplevelse med god lunsj og en forrykende helikopterfilm over vidda.
Sjåføren vår var vennlig, hjelpsom og dyktig, en god representant for Interbuss.
Nesten alle var fornøyd med turen. Bussen og sjåføren var utmerket.


Eldrefest i Råde
Fredag 16. juni holdt Eldrebølgen i Råde sommerfest i Bøndernes Hus i Karlshus. Over 100 påmeldte koste seg med buffet fra Haugetun Catering, -veldig godt som vanlig. En opplagt duo, «Glommaduoen», underholdt med spill og sang. Gamle og populære svisker ble avsunget med glød og entusiasme av de eldre. Damer fra Råde Vocalis hjalp til med serveringen. Sommerfesten markerte avslutningen på vårsesongen, men Eldrebølgen åpner kaféen igjen i august. (Kaféen holder åpent hver fredag i sommerferien.)
Eldrebølgen sjåfører tar derimot ikke ferie og fortsetter matkjøring og kjøring til Dagsenteret som vanlig. De kjører hele året rundt.
Eldrebølgen er jo den organisasjonen som gjør noe for de eldre i Råde. 


FREDAG 8.SEPT KOM NOEN UNGDOMMER OG SKULLE LÆRE OSS OM MOBIL OG NETTBRETT.
HER BLIR VÅR SEKRETÆR ORIENTERT. (KURSET BLE DET IKKE NOE AV, DESSVERRE!)


JULEBORDET BLE HOLDT PÅ BØNDERNES HUS, DEN 1. DESEMBER. 110 VAR PÅMELDT.
RÅDMANN OG ORDFØRER VAR TILSTEDE. DEN NYE RÅDMANNEN (KVINNEN), Inger Kristin Skarpholt Fjeld,
HOLDT EN KORT TALE OG ROSTE ELDREBØLGENS ARBEID FOR DE ELDRE. "DERE SPARER KOMMUNEN FOR MILLIONER MED DEN FRIVILLIGE ARBEIDSINNSATESEN". NOE SOM FALT I GOD JORD.

STYRELEDER ROY ARNE OLSEN FIKK OVERRAKT BLOMSTER FRA KOMMUNEN.

2016 Bilder fra årsmøtet.

BILDER FRA ELDREBØLGENS TUR TIL KRAKOW, POLEN, 20-24 SEPT. DET VAR 19 DELTAGERE.
TUREN BLE ARRANGERT AV LASSE BAKKE (CARAVELLE TOURS) SOM OGSÅ VAR REISELEDER.

Vi reiste med fly t/r Krakow. Der besøkte vi saltgruvene og Auswitch.

Bjørn Bråthen, 4.feb.2004

Bjørn er bekymret for nedleggelsen av Dagsenteret i kommunen. Han lufter tanken på en frivillighetssentral som kan gi de eldre og syke en bedre omsorg.
Får med seg flere samfunnsengasjerte personer og starter Eldrebølgen i Råde.
Han blir den første lederen. 

?????

Over Apoteket i Råde fikk vi leid lokaler. Så satte vi i gang med oppussing.

Her er Ruth Winter Strømnes og Kasem i full jobb.

Lokalene ble fine og egnet seg godt. Trappen opp ble en hindring for uføre og rullestolbrukere, og fikk senere en trappeheis

++++++++