BILDER OG TEKST 2019

Årsmøte onsdag 13 februar

Fredag 29. mars: Bjørn Steinar Meyer: «Førerkvinnen

Olga Bjoner fra Hobøl


Torsdag 11.april: Tur til Årnes.Den årlige REVYEN


Fredag 3. mai: Asbjørn Arvesen: Hvalfangerhistorien med lokale innslag

Arvesen er godt over 90 år og fortalte levende om den norske hvalfangsten. Mange tidligere hvalfangere bor (har bodd) i Råde

Fredag 10. mai: Jens Gillebo:"Hjelp til selvhjelp for Afrika"

 Han forteller om sin erfaring fra Afrika i forbindelse med dette prosjektet.
"Hjelp til selvhjelp"

Eldrebølgens tur til Risholmen, rhododendronøya utenfor Onsøylandet

Eldrebølgen i Råde arrangerte tur til Risholmen 28. mai.

Risholmen er ei øy beliggende like vest for Hankø, mellom Hankø og Engelsviken. Denne paradisiske øya er blitt kjent for sine store plantefelt, fire i alt, alle bestående av «utallige» slag rhododendron, (også kalt alperose, en slekt av lyngfamilien). Feltene ligger nesten bortgjemt i furuskogen. I tillegg er det mange planter ved hyttene på øya også. Mellom feltene er det gode gangveier, og de er dermed lett tilgjengelig for de fleste med noe bevegelsesvansker.

Vel tretti deltakere deltok på turen. Vi ble mottatt av Bjørn Bjerke. Han kom over fra Risholmen med sin pram med påmontert påhengsmotor. Turen over tok 3 - 4 minutter. I strålende vær oppholdt vi oss flere timer på øya, vandret rundt på de flotte gangveiene. Alle var begeistret over mottakelsen, den flotte naturen og alle de praktfulle rhododendronplantene. Inne i noen av feltene bredte det seg en herlig duft av en gul type rhododendron. Ellers lukter det lite av de øvrige plantene.

I ett av feltene står det en byste av Heddy Astrup. I tillegg, og det var en spesiell opplevelse for oss fra Råde, står en inngravert stein pålydende: «TAKK FOR OSS. RÅDE HAGEBRUKSLAG 8.6.1970». Ved Bjørns hytte er det satt opp flotte benker og anlagt en grill. Her grillet en del av oss, og ellers nøt vi medbrakt mat og drikke med nydelig utsikt over sundet og fastlandet.

Det var Heddy Astrup, som i 1950-årene kjøpte Risholmen og anla, bl. a. med hjelp fra Norges Landbrukshøyskole, dette flotte arboretet bestående av, i dag, over tusen rhododendronplanter.
Risholmen er åpen for publikum, men alle som ønsker å besøke øya, må kontakte oppsynsmann Bjørn Bjerke for å bestille frakt over. Bestilling må foretas med ham tidlig på vinter/vår. Han tar imot store og små grupper. (Det er allerede for sent å bestille tur inneværende år).

Roy Arne Olsen

Tur til Dalen og Telemarkskanalen, 6-7. juni

Hotellet har en historie som ble fortalt av verten, Minner mest om et spøkelseshotell i engelsk krim av Agatha Christie.
Prisene i baren var dessverre ingen spøk. Kr 155,- for en flaske lokalbrygget øl.

Dagen etter var det tur på Telemarkskanalen med Victoria.


SOMMERFEST 2019

FREDAG 14. JUNI VAR DET SOMMERFEST PÅ BØNDERNES HUS I KARLSHUS. "SPRUDELVASSER" SPILTE TYROLERMUSIKK OG DET VAR OGSÅ ALLSANG. CA 90 DELTAGERE KOSTE SEG MED MAT OG MUSIKK. RÅDE VOCALIS STOD FOR SERVERINGEN OG MATEN VAR SOM VANLIG FRA HAUGETUN CATERING. ET VELLYKKET ARRANGEMENT. 

OPPUSSING AV KAFELOKALET

Sommeren 2019 mente styret at kafelokalet var så nedslitt at det måtte pusses opp. Dessuten ble husleien satt opp betraktelig. Styreleder tok kontakt med utleier og fikk til en bra avtale med dem: Utleier pusset opp møtesalen, la nytt gulv, malte og reparerte tak og vegger samt bekostet ny varmepumpe.
Eldrebølgen satte inn nytt kjøkken og utbedret skilleveggen med ny utsalgsdisk etter tegninger.

Huseier ble ferdig med sitt prosjekt i begynnelsen av august. Styreleder, Roy-Arne, Graham Nelson, Jens Gillebo og Hellen Bjørnli satte i gang med innkjøp og montering. I monteringsarbeidet av skap deltok også Hans Kristian Wæraas og Herleiv Hansen. Det ble mye arbeid som ble utført gratis. Rørlegger og elektriker måtte selvfølgelig betales.
Arbeidet var nesten ferdigstilt til åpningen, mandag 30. september, også med nytt møblement.

En takk til Graham for bildene!


Fredag 4. oktober var første fredag med varm mat etter oppussingen. Fullt hus! Musikk og allsang

Lørdag 19.okt. Dagstur til markedet i Baldersnâs, Sverige. (foto: Roy Arne)

Turen startet i øsende regn som forfulgte oss hele veien fram .70 deltakere var allikevel i strålende humør.
Stopp i Ed for å handle på polet. Her fikk" røykerne" ikke kjøpt storpakker med sigaretter, og derfor ble tilbaketuren lagt om Svinesund handelsområde.
Der ble det handlet både snop og sigaretter.
På Baldersnæs fikk vi servert svensk lunsj som smakte utmerket.
Etter lunsjen ble det avsatt god tid til handling på bodene. Her hadde både lokale og ikke-lokale et vell av varer å tilby.
Stive priser ville noen hevde, men kvalitet og førsteklasses hjemmelagde produkter koster.
Meldinger i etterkant ga klar beskjed om vellykket tur.
Roy Arne

Fredag 8. februar kom Inge Johansen til Eldrebølgen i Råde

Hans ferske bok «Posten i Råde» dannet grunnlaget for en interessant historiebeskrivelse hvor Karlshus var et markert knutepunkt for distribusjon av post og verditransporter i gamle dager. Han tok oss med fra 1600 tallet med postombringelse til post i butikk i dag. Ansvaret var stort og bare pålitelige bønder/autoritetspersoner ble godkjent som postformidlere før postkontorene kom. Mange kjente igjen sine forfedre, og Inge hadde mange historier.
Postranet på Jonsten i 1815 var en grufull hendelse, men en tilfeldig oppklaring endte med døden for raneren. Frimerker og brevpost er Inges hobby og boken «Posten i Råde» bør være obligatorisk lesning for alle som liker historie. Vi koste oss.

Fredag 25. okt: Johannes Haugan viser bilder fra tulipanparadiset, Keukenhof i Holland

Stemningsfullt med musikk!

27.oktober: Søndagsmiddag med koldtbord fra våre verter, Aasne, Eva og John.

Veldig flinke!

Fredag 8 november åpnet julebasaren.

Det var også siste trekning av fredagsbasaren.
Roy-Arne benyttet anledningen til å takke "kjøkkengjengen". Eva, John og Aasne.

Fredag 15. november kom Eigill Tangen til Eldrebølgens kafe og fortalte om RÆBBEN.

Han viste bilder fra gamle dager i området som i dag er bedre kjent som Åkebergmosen ved Missingmyr, helt øst i kommunen mot Tune i Sarpsborg.
Eigill fortalte levende om livet og personer/familier og viste bilder. Gamle militære kart viste steder som i dag ikke er kjent. Kafèen var full av personer og eldre som hadde hatt eller hadde et forhold til området. Råde har en spennende fortid som Eigill vet å formidle.
Han hadde med seg boken om Ræbben. Den handler om historier fra stedet, ledsaget av bilder fra gamle dager. En riktig kunstskatt.

Fredag 22.nov skulle juletreet tennes av en av prestene.

Det ble utsatt og Roy-Arne prøvetente treet og leste en julenovelle av Rolf Wesenlund.

Fredag 29.nov kom Per Willy (Pelle prest) og tente treet. Han spilte gitar og vi sang julesalmer.Onsdag 4.12 var det et møte på Kafeen med Ordfører

Rådkvinne og representanter fra DNT Vansjø.
De hadde hjulpet til med renovering av kafeen.
Øyvind Kjærnes fra DNT Vansjø overrekte en bok om Vansjø

Onsdag 4.12 kl 1700 var det trekning på julebasaren. Hovedgevinsten var en tur for 2 med Colorline til Kiel.

JULEBORD
Fredag 6.12. 2019

Fredag 6.12. 2019 var det julebord på Bøndernes hus. Næremere 90 deltagere.
Mat fra Rygge Catering. Råde Vocalis serverte og Fredrikstad Barber Boys underholdt.


12. 12. 2019 var det julebord på kafeen for de som jobber frivillig. Over 40 deltok og alle fikk en liten julegave.
En stor takk til alle som jobber frivillig.